RECENZIA: Kedykoľvek sa vyberiem na hory, nenechám si ujsť návštevu poriadneho salaša či koliby. Sadisticky sa teším na Slovenské špeciality v podobe halušiek, šúľancov a iných dobrôt.
O to väčšiu radosť som mal, keď som na Liptove objavil novú kolibu, ktorá v sebe kombinuje nielen tradičnú slovenskú kuchyňu, ale aj ubytovanie a oboje ponúka pekne zabalené v krásnej drevenici.
Ako sa tam dostať?
Strachanovku nájdete tesne za obcou Liptovský Ján. Nachádza sa oproti hotelu Ďumbier na začiatku Jánskej doliny v Nízkych Tatrách. Obec Liptovský Ján nájdete 8 km za Liptovským Mikulášom a z diaľnice k nej vedie samostatná odbočka.
Slovenská reštaurácia? Koliba? Salaš?
Vyberte si. Strachanovka je tradičná Slovenská reštaurácia so všetkým, čo od nej očakávate.
- Môžete sedieť na laviciach v útulnom interiéri drevenice, do detailu zariadenej všakovakými artefaktami zo života našich predkov a vypchatými lesnými zvermi. V zime určite poteší veľký kozub, drobcov zas detský kútik s maľovanými postavičkami Maťka a Kubka...
- V lete si môžete posedieť aj pri potoku na priestrannej terase s výhľadom na Jánsku dolinu.
- Obsluhovať vás bude milý, pozorný a miestami aj vtipný personál nahodený v tradičných krojoch.
- Z jedál odporúčam ochutnať pirohy (4,10 EUR), šúľance (4,20 EUR), baraní guľáš (6,70 EUR), palacinky s karamelom a mandľami (3,40 EUR) a hlavne delikátny bryndzový krém s opečenou slaninkou podávaný v bochníku (2,70 EUR). Sklamali ma bryndzové halušky (4,10 EUR) s nevýraznou, zriedenou bryndzou. Porcie sú poriadne a napriek môjmu hladu sa mi ani raz nepodarilo dojesť polievku a celé hlavné jedlo.
- Na pitie odporúčam rezaný Plzeň (1,40 EUR), načapovaný do krásneho pohára. Z bielych vín sme ochutnali prívlastkové Rulandské šedé z Tibavy (11 EUR), ktoré však malo korkovú pachuť. Tibava opäť neprekvapila a tak sme dali prednosť aromatickejšiemu, ale o desať tried lepšiemu a prekvapivo suchému Chardonnay zo Svätého Jura (11 EUR).
UbytovanieStrachanovka je niekde označovaná ako penzión, niekde ako dvojhviezdičkový hotel. Pravda je taká, že Strachanovka je oficiálne hotel a to hneď trojhviezdičkový. Interiér hotela je, podobne ako napovedá exteriér, v tradičnom Slovenskom štýle.
-
V izbách však už nedominujú trámy a mohutné steny z drevených masívnych kmeňov, ale praktickejší sadrokartón.
-
Takéto riešenie je pochopiteľné, keďže všetky izby sa nachádzajú v podkroví a majú šikmé steny.
-
Nevýhodou podkrovia sú malé okienka, ktoré sú možno praktické z hľadiska vykurovania, avšak nedajú sa otvoriť dokorán, takže vetranie nie je postačujúce. V zime vám to prekážať nebude, cez horúce leto to však bude menej príjemné.
- Izby sú priestranné a vkusne zariadené. V interiéri sa pekne vynímala manželská posteľ, na ktorej sme ocenili tvrdé ale komfortné matrace.
- V prútenom košíku sme si našli asi šesť uterákov a na okne zas rovnaký počet lifestylových časopisov.
- Upratovací servis nás nenavštívil ani raz počas troch dní, čo asi nebude celkom v súlade s trojhviezdičkovým štandardom. Tri hviezdy však kompenzovala moja priateľka, vďaka ktorej boli periny zložené na puky každý deň.
Strachanovku sme navštívili na začiatku júla a chytili sme príjemnú akciu s nepríjemným názvom - „letný úpal“. Ubytovali sme sa na tri noci a cena dvojlôžkovej izby vrátane raňajok nás vyšla na príjemných 40 EUR/noc. Ako malé prekvapenie sme dostali 30% zľavu na vstup do aquaparkov Tatralandia a Bešeňová. No neber to :)...My sme dali prednosť komornejšej Bešeňovej, z ktorej vám prinášame aj veľkú recenziu.
V kocke
Strachanovka ponúka extrakt všetkého Slovenského. Nie je dokonalá, ale poctivá drevenica, tradičná kuchyňa, ubytovanie za rozumné ceny a krásne prostredie Liptova a Vysokých a Nízkych Tatier vrátane pohostinného personálu vás presvedčia o jednom. Takto sa má robiť cestovný ruch na Slovensku!
© tojeslovensko.sk (panjan) - všakovaké práva vyhradené!
|
Posledná úprava Pondelok, 13 Júl 2009 07:36 |
Vaše hodnotenia
Z masa nebolo co odkrojit, take tucne a mastne!. A kapusta tak ta bola tak kysla, ze prve susto bolo zaroven aj tym poslednym. Vyjadrenie mojho vlastneho nazoru casnik iba lahostajne okomentoval myknutim pleca. Interier a exterier je bez chyby tak preco to kazit zlym jedlom? Ved restauracia si buduje svoje meno hlavne na kvalite jedla...
Dufam, ze pri mojej buducej navsteve zmenim nazor a pre zmenu si jedlo vychutnam. Drzim palce.