Slovensko rôzne recenzie Kolkovna Eurovea bude dobrá aj v River Parku
Kolkovna Eurovea bude dobrá aj v River Parku PDF Tlačiť E-mail
RECENZIA: Z pomedzi prevádzkovateľov reštaurácii sa nájde jeden, ktorý má vkus, robí svoj biznis poctivo, k zákazníkom sa správa s úctou a predovšetkým varí chutne a za príjemné ceny. Tak sa stane, že vkusnú reštauráciu s dobrým jedlom a obsluhou začne navštevovať čoraz viac ľudí, až narazia na jej kapacitné možnosti. Nastáva skúška charakteru prevádzkovateľa, ktorý sa v tomto momente rád uchyľuje k zvyšovaniu cien a zmenšovaniu porcií. Prevádzkovatelia so šťastným detstvom, rovnou chrbtovou kosťou a IQ prevyšujúcim 100 bodov nezačnú odrbávať. Uspokoja sa so stabilným i keď nie práve astronomickými príjmom plynúcim z poctivého reštauračného biznisu, alebo začnú budovať jednu dobrú reštauráciu za druhou, až vznikne vydarený reštauračný koncept. Napríklad Kolkovna Pub and Restaurant.



Reštauráciu Kolkovna som navštívil prvý krát v Prahe 8 rokov dozadu. Nachádza sa pri Staromestskom námestí v prízemím rohového domu s veľkými výkladmi. Súdiac podľa jej adresy „v Kolkovne 8“ ide o prvú reštauráciu daného konceptu. Očarí vás jej pekný interiér, tradičná česká kuchyňa, skvelý Plzeň, výborná káva a hudobný klub v podzemí ako bonus. Stavím sa tam vždy keď som v Prahe a mám cestu okolo. O to viac som sa tešil, keď som vývesný štít Kolkovny uvidel v bratislavskej štvrti Eurovea.

Poloha

Novú mestskú štvrť Eurovea netreba nijak zvlášť predstavovať. Investícia za 10 miliárd korún priniesla priamo do bratislavského centra nové kancelárie, byty, nákupné centrum, kiná, relax a širokú promenádu s množstvom reštaurácii. Ľavý breh Dunaja medzi Starým mostom a mostom Apolo dostal nový náboj, život a energiu. Reštaurácia Kolkovna si lepšie miesto pre svoj štart v Bratislave mohla nájsť len ťažko. Eurovea na Pribinovej ulici jej však nestačí a Kolkovna obsadí hneď ďalšie atraktívne miesto na brehu Dunaja v Bratislavskom projekte River Park.

Konkurencia

Kolkovna so svojím konceptom pivnej reštaurácie neprichádza do Bratislavy ako prvá. Je tu už etablovaná sieť Plzenských reštaurácii s reštauráciami na Mostovej ulici oproti Redute, v pivnici oproti Charlies pubu, oproti Ekonomickej Univerzite alebo vedľa Mamuta. Na neďalekom Šafárikovom námestí a v Avione nájdete koncept pivovaru Staropramen – Potrafená hus. Okrem českých konceptov ponúka Bratislava aj niekoľko vydarených lokálnych pokusov – Meštiansky pivovar na Drevenej ulici, Sladovňa na Sedlárskej, či Svet Piva pri Starom Národnom Divadle. Kolkovna však svojich konkurentov deklasuje výhľadom na Dunaj, veľkou terasou a počtom komárov na meter kubický.


Jedlo, pitie

Výhodou konceptu je dotiahnutie vecí do detailov. Chybu nenájdete na interiéri, precíznom prestieraní a ani v jedálnom lístku. Napriek tomu, že Kolkovna prichádza s konceptom pivnej reštaurácie s tradičnou českou kuchyňou, na svoje si prídu aj vyznávači diétnejších jedál a milovníci vína. Okrem pivných špecialít, guľášov, knedlí alebo takmer kilových pečených rebier ponúka jedálny lístok aj lososa v kruste alebo grilovanú zeleninu.
My sme si pochutili na grilovaných kuracích krídelkách v pikantnej marináde, s pečenou kukuricou, kukuričnými tortilami, syrovou a barbecue omáčkou (7,49 EUR), pikantnej zeleninovej zmesi z paprík, paradajok a čili papričiek, s čerstvým ovčím syrom a bielym chlebom, podávanej v liatinovej panvičke (5,99 EUR) ako aj na naložených domácich klobáskach a syroch v zaváracej fľaši s grilovaným chlebom (5,89 EUR). Miernym sklamaním bola vlajková loď českej gastronómie - Moravský vrabec (6,29 EUR). Menšia porcia bravčového mäsa, málo šťavy a konzistencia či chuť žemlovej a parenej knedly nedosahovali kvality rovnakého jedla Pražskej Kolkovne.
Okrem jedál z jedálneho lístku ponúka Kolkovna aj obedové menu za príjemnú cenu. Cena hlavného jedla je 3,60 EUR + 1,19 EUR za polievku.

Pivo z tankov

Bezpochyby to najlepšie na Kolkovne je pivo. Čapujú tu ako inak Pilsner Urquell tankovou technológiou (1,89 EUR za 0,5l). Tankové pivo je dovezené priamo z ležiackej pivnice plzenského pivovaru, neprešlo cez stáčacie linky a nikdy nebolo v skladoch expedície. Nepasterizované pivo dovezené v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Pivo sa čapuje tlačením vzduchu na vak, vďaka čomu neprichádza do styku s kyslíkom a zabraňuje sa tak jeho zvetrávaniu. To má pozitívny vplyv na jeho kvalitu a chuťovú trvanlivosť. (zdroj: kamnapivo.sk) Povedané v skratke, všetky podmienky sú simulované tak, aby vám pivo chutilo rovnako, ako by ste ho pili priamo v plzenskom pivovare. Ak nie ste žena, po piatom vás nadúvať nebude.
Fotky

V kocke

Reštaurácie Kolkovna sa hrdia ocenením prestížneho gurmánskeho bedekra Michelin za najlepší gastronomický koncept roku 2004. Kolkovna Eurovea svojmu konceptu hanbu nerobí a to isté možno očakávať od jej sestry, ktorú otvoria v River Parku alebo hoc aj v Hornej Mači.

© pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené!

Podpor túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk

Vaše hodnotenia

Prihláste sa pre pridanie názoru.
Posledná úprava Utorok, 06 Júl 2010 13:48