Slovensko rôzne recenzie Bratislava Flag Ship restaurant – podnik pre 500 ľudí
Bratislava Flag Ship restaurant – podnik pre 500 ľudí PDF Tlačiť E-mail
RECENZIA: Je pondelňajšie poludnie a namiesto polhodinovej konzumácie obedového menu som sa vydal na plavbu stredovekou loďou. Nie, nemal som tvrdší povíkendový dojazd ani som z kraja týždňa nepojedol lysohlávky. Akurát som namiesto Pulitzera zablúdil do novootvorenej Bratislavskej Reštaurácie na námestí SNP.

Poloha

Bratislavská reštaurácia sa nachádza v centre Bratislavy na námestí SNP 8 na konci Poštovej ulice. Nájdete ju po pravej strane bývalých potravín Domino, čo je asi tak 30 m poniže Terranovy, v historickej budove rehole Milosrdných bratov svätého Jána z Boha.

Reštaurácia zaberá priestory bývalého kina Praha, ktoré medzičasom vystriedal obchodný dom Atlon. Kino Praha zlikvidovali multiplexy, obchodnému domu Atlon zatĺkol klinec do rakvy Aupark s Polusom a blbý nápad. Uvidíme, či Milosrdným bratom vyjde stávka na jedlo a alkohol.


Interiér

Samostatný opis interiéru by vydal na 100 stranový úvod v štýle Victora Huga a jeho vrcholného diela Chrám matky božej v Paríži, ja sa ho pokúsim vtesnať do pár bodov:
  • V interiéri sa použilo veľa, veľa dreva. Bar, stoly, stoličky i steny sú z dreva. Reštaurácia má dokonca aj kazetový drevený strop. Kde nie je drevo, tam je mramor. Kde nie je mramor, tam sú sklenené vitráže s ľudovými motívmi.
  • Interiér je obrovský a rozkladá sa na troch podlažiach. Dvojúrovňový hlavný priestor reštaurácie je situovaný v bývalej kinosále. V jeho prvej úrovni nájdete pódium, pod ním bar a tanečný parket lemovaný z oboch strán sedením. Na poschodie vyjdete drevenými schodmi do druhej úrovne tohto veľkolepého priestoru. Privíta vás neskutočne dlhé barové a klasické sedenie, cez deň presvetlené veľkými oknami, ktoré sem privádzajú denné svetlo.
  • Strop v hlavnej miestnosti, na ktorom je zavesený krištáľový luster, má na výšku dobrých 15 m. Vyšší strop a väčší luster som videl už len v Caucescovom paláci Republiky v Bukurešti.
  • Jemne gýčovitý nádych interiéru podčiarkujú sošky anjelikov na bare strážiace denné tržby, sadrové busty a rad vlajočiek napichaných kolom dokola oválneho stropu.
  • Celková kapacita podniku je približne 200 ľudí na sedenie a 500 ľudí celkovo. Vydá to na vianočný večierok menšej banky, zasadanie summitu NATO, rockový koncert, Octoberfest alebo apokalyptickú študentskú chľastačku.
Interiér by sa dal prirovnať k divadlu či kinu, univerzitnej aule, železničnej stanici alebo ako napovedá názov reštaurácie, k palube veľkej stredovekej lode. Celý názov reštaurácie je Bratislavská reštaurácia – vlajková loď, alebo anglicky Bratislava Flag ship Restaurant. A treba povedať, že svoje pomenovanie „Vlajková loď“ chce Bratislavská reštaurácia potvrdzovať nielen svojim interiérom.
Fotky

Jedlo a pitie

Jedálny lístok je pomerne rozsiahly a dominujú mu jedlá slovenskej kuchyne. Počas obeda varia aj menu v cene 3,3 EUR. V pondelok bol bravčový perkelt a tak sme dali prednosť radšej jedlám z jedálneho lístka. Ochutnali sme kapustnicu (1,5 EUR), baraní a poľovnícky guľáš (4,5 EUR), bryndzové pirohy (4,2 EUR) a orechové šúľance (3,8 EUR).

Guľáše majú charakter polievky a okrem mäsa a chutnej šťavy v nich už nenájdete nič. Zišli by sa zahustiť zemiakmi, paprikou, rajčinami a ostatnými ingredienciami, ktoré k správnemu guľášu neodmysliteľne patria. Poľovnícky guľáš je z daniela a cítiť ho divinou, avšak podobne ako z baranieho, sa z neho nenajete. Orechovým šúľancom nebolo čo vytknúť, kapustnica bola tiež v poriadku. Bryndzové pirohy boli plnené zemiakovo-bryndzovou plnkou s kôprom. Slaninka na ich vrchu však mohla byť viac opražená a nepohrdli by sme ani opraženou cibuľkou.

Jedlá predstavujú chutný priemer za prijateľné ceny, avšak na vlajkovú gastronómiu to zatiaľ nevyzerá. Je sympatické, že Flag ship restaurant si ako jedna z mála slovenských reštaurácii zabezpečuje suroviny z vlastnej biofarmy v Stupave, čo vypovedá minimálne o poctivom prístupe k pripravovaným jedlám.

Hlavnú ponuku piva predstavuje Zlatý Bažant (1,2 EUR za malé čierne pivo), dostanete aj kvasinkové pivo alebo české Krušovice desiatku (1,2 EUR/malé pivo). Ponuku vína som bohužiaľ nezarchivoval.

Obsluha

Kontakt s obsluhou je celkom príjemný. Brigádujú tu študenti, ktorí nemajú problém so slušným správaním a občasným úsmevom. Úprimne ich obdivujem ako vybehnú počas šichty tisíckrát hore a dole schodmi aby uspokojili smädnú masu návštevníkov. Pravda je taká, že napriek všetkej snahe nestíhajú a na pivko si môžete počkať aj hodinku.

Dobrá správa pre mládež!

Bratislavská reštaurácia má rovnakého majiteľa ako neďaleký Slovak Pub, ktorý je známy šírením osvieteneckých myšlienok. V Slovak Pube môžete vidieť transparenty o pozastavení predaja Coca Coly kvôli nemravnej a urážlivej reklame, či propagáciu varených zemiakov a ryže miesto škodlivých hranolčekov, k čomu je nezbedná mládež motivovaná strúhanou mrkvou zdarma.

A tak neprekvapí, že v šírení pokrokových ideí pokračuje aj Bratislava Flag ship restaurant, ktorá vo večerných hodinách poteší mládežníkov do 23 rokov zavedením povinného Dress Codu približne v nasledovnom znení:
DRESS CODE

Dobrá správa pre našu mládež!
Teraz vám určite urobí radosť, že sa okrem stužkovej máte možnosť slušne obliecť aj v našej reštaurácii. Pre chlapcov požadujeme bielu košeľu s kravatou, pre dievčatá sukňu a blúzku.

Ďakujeme za pochopenie!

Večer tak pravdepodobne Bratislavskú reštauráciu zaplnia rozradostené mladé devy a junáci v kostolnom oblečení, z čoho môže vzniknúť príjemná konventná žúrka, za predpokladu že ju neskazí zopár polonahých hipíkov nad 23 rokov.

Recept na úspech

Pravda je taká, že sme okrem pondelka navštívili reštauráciu aj v sobotu večer a bola zaplnená do posledného miesta. Namiesto mládeže v rovnošatách okupovala podnik rovnaká cieľovka ako sesterský Slovak Pub – študenti. Reštaurácia je skôr obrovská piváreň, kde sa odohrá ešte nejedna krúžkovica. Predurčujú ju na to obrovské priestory, kde nie je problém zraziť 3 stoly dohromady a odpáliť sa za primerané ceny.

V kocke

Bratislavská Reštaurácia vo mne zanechala hlboký dojem. Nie z jedla, hoci bolo v pohode, nie z obsluhy, hoci bola milá, ale ten interiér, ten je. Ešte sa tu budú diať veľké veci.

© pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené!

Podpor túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk

Vaše hodnotenia

avatar egres
0
 
 
Veľmi sa mi páči recenzia na TojeSlovensko.sk. Je dobré vedieť, že nie len ja som sa stretol s tým, že človek si počká aj hodinu na pivo(to je aj tam napísané). Trošku ma ale zarazili ma dve časti na začiatku a na konci:

1. "apokalyptická študentská chľastačka", ktorá je spomínaná a chcel by som vidieť, ako sa taký študent ide ožrať v bielej košeli.

2. "...kde sa odohrá ešte nejedna krúžkovica." Reálne študenti chcú chodiť na krúžkovice v bielych košeliach?

Bohužiaľ, ja sa veľmi nechystám na bežnú krúžkovicu v košeli s kravatou(okrem toho, že nosím všetky košele farebné, asi okrem jednej sviatočnej). Vekovú hranicu 23 rokov prekročím práve keď budem končiť magisterské štúdium ak to výjde všetko ako má.
avatar panjan
0
 
 
Cau egres, samozrejme kruzkovica v koseli a kravate je nezmysel, podobne ako nejaky dress code, zvlast ked sa vyzaduje v podniku, ktory je skor pivarnou ako nobl restauraciou. Nehovoriac o jeho selektivnom uplatnovani na ludi vo veku 18 az 23 rokov. To je smiesne.

Mam pocit, ze zavedenim uvedeneho dress codu chce prevadzkovatel ovplynovat vekovu hranicu navstevnikov, tak aby do Bratislavskej restauracie chodila starsia a solventnejsia klientela.

Na druhej strane, vo Flagshipe sme boli aj v sobotu a podnik bol plny bezne oblecenych studentov, ktori urcite nemali viac ako 23 rokov. Z toho mi tak nejak vyplyva ze s dodrziavanim spominaneho dress codu to nebude az take vazne.

Pokial mal niekto problemy na vchode kvoli nevhodnemu obleceniu, nech napise svoju skusenost. Byt prevadzkovatelo m, tak si dva krat rozmyslim, ci otocim svojho zakaznika na brane len kvoli tomu, ze ma rifle a 20 rokov.
avatar Psychos
+2
 
 
Ten dress code plati tusim az po 19:00 a dodrziavaju to celkom striktne. Vela ludi co poznam takto pri vchode otocili, lebo nemali koselu alebo suknu v pripade dievcat. Odvtedy tam uz moc nechodime...
avatar nobrelobo
0
 
 
Prazenicu mame velmi radi, ja si ju vzdy necham "uvarit" ;))) nikdy ma nenapadlo dat do nej nejake exoticke korenie...niekedy vyskusame aj takuto "exoticku" ;)

http://www.observeinsurpla ns.com/
avatar scestovanylabuznik
+1
 
 
treba este poznamenat, ze podavaju nejaku nepravu sofokolu a teda na dobru capovanu kofolu mozete zabudnut. inak je to cista kopia slovak pubu, ten tiez vyzeral lepsie ekd ho otvarali a dnes je to celkom pajzel.
avatar zuzana haukova
0
 
 
Dakujem, dakujem,,,, dakujem za vynimocne prijemne posedenie vo vynimocne krasnom prostredi s naozaj rozbehanym personalom pri fajn country hudbe,,, ak sa mi nepodari prist castejsie, urcite pridem kazdu stredu, a verim, ze so mnou vsetci bratislavski country muzikanti,, dakujem za nasu "minoritnu" skupinu stoviek nadsencov pre country, no najma za uroven, cim ocenujem prave dress code,,, konecne mam jednak povinnost ale aj potrebu sa len tak v stredu / v strede tyzdna vo vsedny den / vyfintit.... vdaka
avatar rondel
+2
 
 
K tej poznamke o jemne gycovom interieri.
Tym, ze sa to vola Vlajkova lod Bratislavy, tak sa mi to velmi gycove nezda. Skor by som tvrdil, ze si uz lahko zauzivany gyc v bratislavskych lokaloch pri zariadovani odpustili. Trend z poslednych rokov je, ze sme si vyzdobili kaviarne a cukrarne historickymi fotkami Bratislavy, ktorych v obehu nie je az tak vela, cize mozno najst vo vacsine lokalov tie iste.
Mestsky erb, ktory je ako jediny v strednej Europe v povodnej forme z roku 1436 sem tiez velmi dobre zapada, vlajkova lod...co je viac reprezentujuce ako vlajky s mestskym erbom po obvode vrchnych balkonov. Anjeliky mozu posobit trochu gycovito, ale cele obdobie baroka a obvzlast rokoka bolo „oanjelikovane“. Bolo to vtedajsie stelesnenie krasy. Cize z tohto pohladu sem tiez zapadaju.
Uplne negycove a pozoruhodne, resp. raritne su tri veci. Velka socha dobreho pastiera, ktory je nad dvojkridlovym schodiskom. Povodna socha dobreho pastiera je tu: http://www.ron-del.net/index.php?co=1⊂=4&kat=107&detail=2938, http://www.ron-del.net/index.php?co=1⊂=2&kat=29&detail=828 Je to najkrajsi rokokovy domcek v strednej Europe!
A prave tie spominane sadrove busty su este raritnejsie. Preslavili totiz mesto po celej Europe. Ide o charakterove hlavy sochara F. X. Messerschmidta, jedna z nich je jeho autoportret:
www.aeiou.at/aeiou.encyclop.m/m565605.htm

http://images.google.sk/images?um=1&hl=sk&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ask%3Aofficial&tbs=isch%3A1&sa=1&q=F.+X.+Messerschmidt+&btnG=H%C4%BEada%C5%A5&aq=f&oq=&start=0
http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Xaver_Messerschmidt#Die_Charakterk.C3.B6pfe
Z tohto pohladu si myslim, ze interier je zariadeny velmi dobre a originalne s maximalnym vyuzitim toho, co kinosala byvaleho kina Atlon ponuka. Je to naozaj reprezentativne. Samozrejme k dobremu reprezentovaniu musi prispiet aj kvalita ponukanych jedal a sluzieb...
avatar panjan
0
 
 
Dik Rondel, za uzitocny koment k interieru. Som rad, ze ho niekto opisal aj v sirsich suvislostiach a dekoracie maju zaklad v historii Bratislavy.
Zaujimalo by ma, co si myslis o tych mozaikovych vytrazach s ludovymi motivmi nad centralnym schodiskom v hlavnej miestnosti? Tiez podla teba zapadaju do interieru?

Poznamka o jemne gycovom interieri je mojim nazorom. Kolko ludi, tolko chuti. Moja salka kavy to nie je, aj ked uznavam, ze priestor Flag shipu je v skutku impozantny :)
avatar rondel
0
 
 
tak tu opaet mozeme zabrusit do interieru bratislavskych kostolov, vitrazi pouzivanych v klastoroch a pod. je pravda, ze ta galeria sa uz trochu inspiruje narodnostnymi motivmi
...a davat si salku kavy v pube... :)
avatar N.
0
 
 
Vcera som navstivila tento podnik, po precitani recenzie som sa obavala toho co to bude, ale ten interier ma natolko ohuril zeby mi asi ani nevadilo keby bolo jedlo nekvalitne. zial prisla som tam az o desiatej vecer, a kuchyna uz bola zavreta (mozno to bolo iba dobre a nepokazilo mi to dojem skveleho pubu). Inac mali sme problem spociatku najst miesto, no pockali sme chvilku a uvolnil sa velky stol. v momente bola pri nas casnicka, velmi mila a usmievava, poradila co si dat, co stoji za to vyskusat. pocas toho ako sme tam boli stale kmitala okolo takze ked sme zakazdym nieco potrebovali hned sa zastavila. ziadne cakanie hodinu na pivo... tento podnik budem urcite preferovat v najblizsej dobe pre jeho lepsie preskumanie, aj kuchyne :)
avatar Peter Hajdin
0
 
 
Ver mi, vadilo.
avatar jana
0
 
 
v tomto podniku sme boli ako partia.bolo tam vela ludi.a na objednavku sme cakali hodinu aj ked sme upozornovali ze mame uz objednane....to ma sklamalo a ešte aj to ze tam nemaju kalsicku capovanu kofolu len nejaku nepodobeninu...neurobiln tento podnik na mna dojem...
avatar Peter Hajdin
+11
 
 
Najhorsi gastro zazitok za posledny rok - ratam do toho aj Bansku Stiavnicu a motorest Zubor, znalci vedia, o com hovorim. Ale k veci:

Dunajske Halaszle
--------------- -----------
pikantne ako jed (ja mam pikantne velmi rad, ale toto bolo uz podozrive), ked som sa zaslzeny prepracoval k rybacirmu masu, s uzasom som pozoroval, ze je to MORSKA rybacina (?!?). Co je ale horsie, v kratkom okamihu osvietenia vysvitlo, ze bola POKAZENA (vekovitost klucovej ingrediencie prezradila odporna pachut rybaciny po zaruke, ktoru som v tuhom kusku nebohej ryby identifikoval az ked som ho ochutnal bez superpalivej tekutiny). Mimoriadne nepekny zazitok.

Bonusove zlyhania:

Nakladany hermelin
--------------- ------------
plesnivy syr ako taky bol vyrobeny zrejme 2 hodiny pred nasim prichodom - uplne nezrely tvrdy blok s plesnou na vrchu. Nalozeny nebol vobec - bol jemne nataveny v mikrovlnke ("aha, ako pekne tecie"), poliaty olejom a oblozeny feferonkami. Korenie nijake a co je najhorsie - BEZ CIBULE! CIBULU DOMA NEMA!!!!! ACH TY PI*@, TY KUR&@!!!!!!

Hovadzi jazyk s chrenom
--------------- -------------------
nakrajany predvcerom a pekne obschnuty, plesnivy vsak nebol, takze obisiel ako najmenej zly chod.

Ku vsetkym trom jedlam bol napisany chlieb
--------------- -------------------------- -------------------
Dostali sme dvaja spolu jeden (1!) krajec chleba, prekrojeny napoly. Ked som protestoval, osoba niekam odbehla a vratila sa so stoickym "zial, chlieb sa minul". CHLEBA V DOME NEMA!!!! TY PI&@ atd atd.

Ano, na interieri si dali ocividne zalezat, je citelna snaha spravit dojem, priam ohurit. Skoda, ze uz nezvysilo na chleba, cibulu a cerstvu, nebodaj sladkovodnu rybu.

Sme Slovaci - nechame si srat na hlavu a presviedcame sa, ze "inak to nejde".

ALE MUSI!!!!! RAZ MUSI!!!!!!!!!!!

Koniec hlasenia.
avatar chleba
0
 
 
Peter, morska zdochlina v Dunajskom halaszle, to je pecka :) to sa zrejme len v nasej gastronomii zial bohu moze stat.
avatar nus
0
 
 
Morské ryby tam ale vôbec nemajú, tak kdes si to vlastne bol!!!!
avatar KK
0
 
 
A čo si si nepýtal vedúceho? čo si to zaplatil a odišiel? to kde ty žiješ? v dobe kamennej?
avatar Julia
0
 
 
V podniku sme boli dnes, moja prva navsteva. Interier je krasny, to sa musi nechat. Avsak na objednane jedlo sme cakali asi 50 min. Ked sme si objednali len napoje tak to trvalo min. 15 min. Kuchyna zatvara o 21,30, co nie je zvycajne. Vacsinou varia aspon do 22, 00. Tak ci tak bolo 21, 27 a casnik odmietol uz zobrat objednavku. Nemaju dokonca ziadnu alternativu jednoducheho jedla, ktore si nevyzaduje varenie, okrem chipsov a orieskov.
Na damskych toaletach nebolo mozno zavriet dvere. A a ak sa dali zavriet, tak nebolo mozne ich zamknut. Zapatka nebola funkcna. Posedenie je to ale prijemne avsak tieto nedostatky vyvazi dobra spolocnost ktoru si so sebou prinesiete sami.
avatar LB
0
 
 
Ja som si to odskusala aj s francuzskymi priatelmi, ale asi posledny krat. Interier zaujal, historka o kine je zaujimava. Obsluha sa objavila az ked sme ju reklamovali, objednali sme si len polievky, lebo cakanie sa zdalo dlhe. Cola prisla tepla, polievka po dlsom cakami vlazna. Ucet za 3 sekundy, najrychlejsie v Bratislave. Kedze som sa s tou obsluhou citila ako za "starych" cias pouzila som tento nas zazitok ako ilustraciu pre mojich priatelov : ake boli restauracie za socializmu... Skoda, dufam, ze sa to casom zmeni. Neboli sme jedini, kto cakal na obsluhu, ludia pri 2 stoloch sa po 20 min cakani zdvihli a odisli...
avatar KK
0
 
 
a Váš stôl sa hneď obsadil, ľuďmi, čo čakali pol hodiny :)
avatar KK
-9
 
 
jaj moja do takých reštaurácii choď, kde na každý stôl máš jedného čašníka, aha, nemáš na to? tak si prosím nevylievaj tvoje 20 minútové čakacie reči tu
avatar Buevaar
+2
 
 
TY si jej tatko/mamka ze ju "moja" oslovujes?

Ja som tam bola, cele zle, rovnako ako Slovak pub, este aby si si prosil, ci mozes u nich peniaze minut. My sme sa po pol hodine cakania dvihli a odisli. Uz to nabuduce skusat nebudem a pojdem do restauracie, kde neviem ci mam na kazdy stol jedneho casnika, ale obsluha vyzera tak, ze si to mozem mysliet .
avatar weronika
0
 
 
ten dress code je naozaj krása, veľmi sa z toho teším ale:)) konečne uvidíme koľko slovače je schopných sa normálne obliecť večer:D

akurát teda budeme svorne dúfať, že nezamestnali povestnú obsluhu zo Slovaku. aj keď čo som tam bola naposledy, tak buď mali brigádnikov, alebo sa čašníci opili, lebo človek ich ani nespoznával ako boli milí:D
avatar lenysa
0
 
 
dress code super idea, a personal klobuk dole, mili, pohotovi, no proste super....diky, pacilo sa mi:::)))
avatar tangerine
0
 
 
podla mna je cely dress code buzeracia... clovek chce ist na pivo a musi sa bat, ze ho odniekial vyhodia lebo nema suknicku.. este ze mam nad 23. Inak nie som s podnikom velmi spokojna. Dlhe cakanie a zeby bola obsluha dvakrat privetiva sa tiez neda povedat
Prihláste sa pre pridanie názoru.
Posledná úprava Nedeľa, 07 Február 2010 19:23