Bratislava Flag Ship restaurant – podnik pre 500 ľudí |
RECENZIA: Je pondelňajšie poludnie a namiesto polhodinovej konzumácie obedového menu som sa vydal na plavbu stredovekou loďou. Nie, nemal som tvrdší povíkendový dojazd ani som z kraja týždňa nepojedol lysohlávky. Akurát som namiesto Pulitzera zablúdil do novootvorenej Bratislavskej Reštaurácie na námestí SNP.
PolohaBratislavská reštaurácia sa nachádza v centre Bratislavy na námestí SNP 8 na konci Poštovej ulice. Nájdete ju po pravej strane bývalých potravín Domino, čo je asi tak 30 m poniže Terranovy, v historickej budove rehole Milosrdných bratov svätého Jána z Boha.Reštaurácia zaberá priestory bývalého kina Praha, ktoré medzičasom vystriedal obchodný dom Atlon. Kino Praha zlikvidovali multiplexy, obchodnému domu Atlon zatĺkol klinec do rakvy Aupark s Polusom a blbý nápad. Uvidíme, či Milosrdným bratom vyjde stávka na jedlo a alkohol. InteriérSamostatný opis interiéru by vydal na 100 stranový úvod v štýle Victora Huga a jeho vrcholného diela Chrám matky božej v Paríži, ja sa ho pokúsim vtesnať do pár bodov:
Jedlo a pitieJedálny lístok je pomerne rozsiahly a dominujú mu jedlá slovenskej kuchyne. Počas obeda varia aj menu v cene 3,3 EUR. V pondelok bol bravčový perkelt a tak sme dali prednosť radšej jedlám z jedálneho lístka. Ochutnali sme kapustnicu (1,5 EUR), baraní a poľovnícky guľáš (4,5 EUR), bryndzové pirohy (4,2 EUR) a orechové šúľance (3,8 EUR).Guľáše majú charakter polievky a okrem mäsa a chutnej šťavy v nich už nenájdete nič. Zišli by sa zahustiť zemiakmi, paprikou, rajčinami a ostatnými ingredienciami, ktoré k správnemu guľášu neodmysliteľne patria. Poľovnícky guľáš je z daniela a cítiť ho divinou, avšak podobne ako z baranieho, sa z neho nenajete. Orechovým šúľancom nebolo čo vytknúť, kapustnica bola tiež v poriadku. Bryndzové pirohy boli plnené zemiakovo-bryndzovou plnkou s kôprom. Slaninka na ich vrchu však mohla byť viac opražená a nepohrdli by sme ani opraženou cibuľkou. Jedlá predstavujú chutný priemer za prijateľné ceny, avšak na vlajkovú gastronómiu to zatiaľ nevyzerá. Je sympatické, že Flag ship restaurant si ako jedna z mála slovenských reštaurácii zabezpečuje suroviny z vlastnej biofarmy v Stupave, čo vypovedá minimálne o poctivom prístupe k pripravovaným jedlám. Hlavnú ponuku piva predstavuje Zlatý Bažant (1,2 EUR za malé čierne pivo), dostanete aj kvasinkové pivo alebo české Krušovice desiatku (1,2 EUR/malé pivo). Ponuku vína som bohužiaľ nezarchivoval. ObsluhaKontakt s obsluhou je celkom príjemný. Brigádujú tu študenti, ktorí nemajú problém so slušným správaním a občasným úsmevom. Úprimne ich obdivujem ako vybehnú počas šichty tisíckrát hore a dole schodmi aby uspokojili smädnú masu návštevníkov. Pravda je taká, že napriek všetkej snahe nestíhajú a na pivko si môžete počkať aj hodinku.Dobrá správa pre mládež!Bratislavská reštaurácia má rovnakého majiteľa ako neďaleký Slovak Pub, ktorý je známy šírením osvieteneckých myšlienok. V Slovak Pube môžete vidieť transparenty o pozastavení predaja Coca Coly kvôli nemravnej a urážlivej reklame, či propagáciu varených zemiakov a ryže miesto škodlivých hranolčekov, k čomu je nezbedná mládež motivovaná strúhanou mrkvou zdarma.A tak neprekvapí, že v šírení pokrokových ideí pokračuje aj Bratislava Flag ship restaurant, ktorá vo večerných hodinách poteší mládežníkov do 23 rokov zavedením povinného Dress Codu približne v nasledovnom znení: DRESS CODE Večer tak pravdepodobne Bratislavskú reštauráciu zaplnia rozradostené mladé devy a junáci v kostolnom oblečení, z čoho môže vzniknúť príjemná konventná žúrka, za predpokladu že ju neskazí zopár polonahých hipíkov nad 23 rokov. Recept na úspechPravda je taká, že sme okrem pondelka navštívili reštauráciu aj v sobotu večer a bola zaplnená do posledného miesta. Namiesto mládeže v rovnošatách okupovala podnik rovnaká cieľovka ako sesterský Slovak Pub – študenti. Reštaurácia je skôr obrovská piváreň, kde sa odohrá ešte nejedna krúžkovica. Predurčujú ju na to obrovské priestory, kde nie je problém zraziť 3 stoly dohromady a odpáliť sa za primerané ceny.V kockeBratislavská Reštaurácia vo mne zanechala hlboký dojem. Nie z jedla, hoci bolo v pohode, nie z obsluhy, hoci bola milá, ale ten interiér, ten je. Ešte sa tu budú diať veľké veci.© pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené! Podpor túto recenziu na:
|
|||
Posledná úprava Nedeľa, 07 Február 2010 19:23 |
Vaše hodnotenia
1. "apokalyptická študentská chľastačka", ktorá je spomínaná a chcel by som vidieť, ako sa taký študent ide ožrať v bielej košeli.
2. "...kde sa odohrá ešte nejedna krúžkovica." Reálne študenti chcú chodiť na krúžkovice v bielych košeliach?
Bohužiaľ, ja sa veľmi nechystám na bežnú krúžkovicu v košeli s kravatou(okrem toho, že nosím všetky košele farebné, asi okrem jednej sviatočnej). Vekovú hranicu 23 rokov prekročím práve keď budem končiť magisterské štúdium ak to výjde všetko ako má.
Mam pocit, ze zavedenim uvedeneho dress codu chce prevadzkovatel ovplynovat vekovu hranicu navstevnikov, tak aby do Bratislavskej restauracie chodila starsia a solventnejsia klientela.
Na druhej strane, vo Flagshipe sme boli aj v sobotu a podnik bol plny bezne oblecenych studentov, ktori urcite nemali viac ako 23 rokov. Z toho mi tak nejak vyplyva ze s dodrziavanim spominaneho dress codu to nebude az take vazne.
Pokial mal niekto problemy na vchode kvoli nevhodnemu obleceniu, nech napise svoju skusenost. Byt prevadzkovatelo m, tak si dva krat rozmyslim, ci otocim svojho zakaznika na brane len kvoli tomu, ze ma rifle a 20 rokov.
http://www.observeinsurpla ns.com/
Tym, ze sa to vola Vlajkova lod Bratislavy, tak sa mi to velmi gycove nezda. Skor by som tvrdil, ze si uz lahko zauzivany gyc v bratislavskych lokaloch pri zariadovani odpustili. Trend z poslednych rokov je, ze sme si vyzdobili kaviarne a cukrarne historickymi fotkami Bratislavy, ktorych v obehu nie je az tak vela, cize mozno najst vo vacsine lokalov tie iste.
Mestsky erb, ktory je ako jediny v strednej Europe v povodnej forme z roku 1436 sem tiez velmi dobre zapada, vlajkova lod...co je viac reprezentujuce ako vlajky s mestskym erbom po obvode vrchnych balkonov. Anjeliky mozu posobit trochu gycovito, ale cele obdobie baroka a obvzlast rokoka bolo „oanjelikovane“. Bolo to vtedajsie stelesnenie krasy. Cize z tohto pohladu sem tiez zapadaju.
Uplne negycove a pozoruhodne, resp. raritne su tri veci. Velka socha dobreho pastiera, ktory je nad dvojkridlovym schodiskom. Povodna socha dobreho pastiera je tu: http://www.ron-del.net/index.php?co=1⊂=4&kat=107&detail=2938, http://www.ron-del.net/index.php?co=1⊂=2&kat=29&detail=828 Je to najkrajsi rokokovy domcek v strednej Europe!
A prave tie spominane sadrove busty su este raritnejsie. Preslavili totiz mesto po celej Europe. Ide o charakterove hlavy sochara F. X. Messerschmidta, jedna z nich je jeho autoportret:
www.aeiou.at/aeiou.encyclop.m/m565605.htm
http://images.google.sk/images?um=1&hl=sk&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ask%3Aofficial&tbs=isch%3A1&sa=1&q=F.+X.+Messerschmidt+&btnG=H%C4%BEada%C5%A5&aq=f&oq=&start=0
http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Xaver_Messerschmidt#Die_Charakterk.C3.B6pfe
Z tohto pohladu si myslim, ze interier je zariadeny velmi dobre a originalne s maximalnym vyuzitim toho, co kinosala byvaleho kina Atlon ponuka. Je to naozaj reprezentativne. Samozrejme k dobremu reprezentovaniu musi prispiet aj kvalita ponukanych jedal a sluzieb...
Zaujimalo by ma, co si myslis o tych mozaikovych vytrazach s ludovymi motivmi nad centralnym schodiskom v hlavnej miestnosti? Tiez podla teba zapadaju do interieru?
Poznamka o jemne gycovom interieri je mojim nazorom. Kolko ludi, tolko chuti. Moja salka kavy to nie je, aj ked uznavam, ze priestor Flag shipu je v skutku impozantny :)
...a davat si salku kavy v pube... :)
Dunajske Halaszle
--------------- -----------
pikantne ako jed (ja mam pikantne velmi rad, ale toto bolo uz podozrive), ked som sa zaslzeny prepracoval k rybacirmu masu, s uzasom som pozoroval, ze je to MORSKA rybacina (?!?). Co je ale horsie, v kratkom okamihu osvietenia vysvitlo, ze bola POKAZENA (vekovitost klucovej ingrediencie prezradila odporna pachut rybaciny po zaruke, ktoru som v tuhom kusku nebohej ryby identifikoval az ked som ho ochutnal bez superpalivej tekutiny). Mimoriadne nepekny zazitok.
Bonusove zlyhania:
Nakladany hermelin
--------------- ------------
plesnivy syr ako taky bol vyrobeny zrejme 2 hodiny pred nasim prichodom - uplne nezrely tvrdy blok s plesnou na vrchu. Nalozeny nebol vobec - bol jemne nataveny v mikrovlnke ("aha, ako pekne tecie"), poliaty olejom a oblozeny feferonkami. Korenie nijake a co je najhorsie - BEZ CIBULE! CIBULU DOMA NEMA!!!!! ACH TY PI*@, TY KUR&@!!!!!!
Hovadzi jazyk s chrenom
--------------- -------------------
nakrajany predvcerom a pekne obschnuty, plesnivy vsak nebol, takze obisiel ako najmenej zly chod.
Ku vsetkym trom jedlam bol napisany chlieb
--------------- -------------------------- -------------------
Dostali sme dvaja spolu jeden (1!) krajec chleba, prekrojeny napoly. Ked som protestoval, osoba niekam odbehla a vratila sa so stoickym "zial, chlieb sa minul". CHLEBA V DOME NEMA!!!! TY PI&@ atd atd.
Ano, na interieri si dali ocividne zalezat, je citelna snaha spravit dojem, priam ohurit. Skoda, ze uz nezvysilo na chleba, cibulu a cerstvu, nebodaj sladkovodnu rybu.
Sme Slovaci - nechame si srat na hlavu a presviedcame sa, ze "inak to nejde".
ALE MUSI!!!!! RAZ MUSI!!!!!!!!!!!
Koniec hlasenia.
Na damskych toaletach nebolo mozno zavriet dvere. A a ak sa dali zavriet, tak nebolo mozne ich zamknut. Zapatka nebola funkcna. Posedenie je to ale prijemne avsak tieto nedostatky vyvazi dobra spolocnost ktoru si so sebou prinesiete sami.
Ja som tam bola, cele zle, rovnako ako Slovak pub, este aby si si prosil, ci mozes u nich peniaze minut. My sme sa po pol hodine cakania dvihli a odisli. Uz to nabuduce skusat nebudem a pojdem do restauracie, kde neviem ci mam na kazdy stol jedneho casnika, ale obsluha vyzera tak, ze si to mozem mysliet .
akurát teda budeme svorne dúfať, že nezamestnali povestnú obsluhu zo Slovaku. aj keď čo som tam bola naposledy, tak buď mali brigádnikov, alebo sa čašníci opili, lebo človek ich ani nespoznával ako boli milí:D