Sladovňa na Sedlárskej – Heineken vracia úder |
RECENZIA: Heineken museli poriadne vytočiť. Určite to bol Staroprameň, ktorý v Bratislave rozvíja svoj koncept Trafená Hus a po prevádzke v hoteli Krym otvoril ďalšiu pivnú reštauráciu v Avione. Nezbedný je aj Pilsner Urquell so svojimi typickými Plzenským krčmami, ktoré podporuje, kde sa mu zachce. Za všetky vyberám Mostovú ulicu v Bratislave, kde si dovolil čapovať vynikajúce kvasinkové pivo priamo z tankov.
Heineken kontroluje na Slovensku skoro polovicu trhu s pivom a právom sa tu cíti ako najväčší samec, ktorému podobné aktivity ležia v žalúdku. Do boja tak vytasil vlastný koncept – Sladovňa – House of Beer. LokalitaMiesto, podobne ako mnohé iné veci hovoria, že chlapci z Heinekenu nenechali nič na náhodu. Bar a reštauráciu Sladovňa neumiestnili na konečnú stanice Filiálka, ale v samotnom Bratislavskom centre na Sedlárskej ulici 1, v novo zrekonštruovanej budove, priamo oproti Irish pubu a El Diablu. Nech konkurencia vidí...Interiér a dizajnSladovňa vás uvíta malou terasou s tromi stolmi. Po pravej strane miniete malý bar a vstúpite do veľkého preskleného átria, kde sa nachádza srdce podniku - hlavný bar. Tvorcovia nového konceptu pivnej reštaurácie nezavesili na stenu koleso, ani oje z voza, ani cepy, či iné artefakty zo života predkov. Ak Staroprameň definuje (Po)trafenú hus ako moderný koncept pivnej reštaurácie, tak Heineken ho posúva ešte o niečo ďalej. V interiéri dominujú biele steny, na ktorých sú decentne namaľované logá pivných značiek. So stenami kontrastuje masívny drevený nábytok a dlhý antikorový bar, vkusne skombinovaný s drevenými prekladmi. Čisté línie interiéru oživuje zo päť živých stromov. Po oboch stranách baru sa nachádzajú oddelené miestnosti pre fajčiarov a nefajčiarov, kde sú priznané stredoveké oblúky pôvodnej stavby. Napriek tomu, že na mňa dýchol závan jemnej sterility a stoličky sa mi zdali byť o číslo väčšie ako je potrebné, interiér pokladám za vydarenú kombináciu moderného interiérového dizajnu a stredovekej architektúry. Napred sa ísť musí... ObsluhaPri vstupe začujete na slovenské pomery nečakaný a zreteľný pozdrav čašníka. Podobne ako interiér, ani personál nekopíruje slovenskú klasiku. Je milý, ochotný a úslužný. Ak chcete mokrou handrou po zátylku alebo kyslý úsmev, treba ísť inde.PivoPivnú ponuku tvorí 5 čapovaných pív: Guiness (0,4l za 3 EUR), Zlatý Bažant (0,5l za 1,3 EUR), Krušovice (neviem), Heineken (neviem) a chutný kvasinkový Paulaner z Mníchova (tuším 0,5l za 2,2 EUR). Fanúšikom Zlatého Bažanta nie som a tak som dal prednosť Guinessu a Paulaneru, obe pivá chutili vynikajúco.Za zmienku určite stojí miestnosť v podzemí, kde sa nachádzajú stoly s vlastnou pípou a digitálnym displejom, ktorý vám počíta, koľko litrov piva máte dnuka. S partičkou tak môžete pokojne sedieť v podzemí a čapovať si, koľko vám pečeň a peňaženka dovolí. VínoNázov Sladovňa – House of Beer evokuje čistokrvnú piváreň. Koncept Heinekenu dokazuje, že je to omyl a ako dôkaz ponúka široký výber prívlastkových vín od Petra Podolu, Mrva a Stanko a nejakého moravského vinárstva, ktorého názov som nezarchivoval. Ceny vína štartujú na prijateľných 10 euro za Ryzling Vlašský (neskorý zber).JedloNejedol som. Ak nerátam výbornú oškvarkovú nátierku, ktorú nám priniesli efektne naservírovanú na lopáriku v sklenenej dóze (2,20 EUR). Okrem pivných chuťoviek (napríklad bryndzový ježko - soletky napichané v bryndzi), máte na výber aj z množstva hotových jedál. Z polievok ma zaujala tekvicová krémová (2,5 EUR) a zahliadol som aj bryndzové halušky...Ak jedlá chutia a vyzerajú podobne ako nátierka, rozhodne treba prísť nalačno.FotkySvoj päťmegový telefón som utopil na dovolenke, čo mi dáva jedinečnú príležitosť podeliť sa s vami o zlé, ale že naozaj zlé fotografie z Nokie 6300. Verím, že posun k horšiemu oceníte aj na budúce. Páči sa:V KockeSladovňa je s citom vyskladaný podnik. Ceny sú postavené tak, aby vyhnali póvl a chudobných študentov a neodradili priemerného účtovníka vo veku 25 až 45 rokov. Cieľovke zodpovedá aj hudobná produkcia hitov z osemdesiatych rokov, pričom servírovanie, jedlo, obsluha či lokalita vám navodia pocit o triedu lepšieho podniku.Nová Sladovňa na Sedlárskej ulici je vydarene promovaná billboardami s obrými Krušovicami a hedlajnom „The Place to Beer“. Heineken ovláda marketing na jednotku a jeho nový koncept pivnej-nepivnej reštaurácie je toho jasným dôkazom. © pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené!
|
|||
Posledná úprava Utorok, 18 August 2009 10:07 |
Vaše hodnotenia
Otazku minimalneho poctu zakaznikov potrebneho na samostatne capovanie piva pri stole nevedela obsluha spolahlivo zodpovedat...
Interiér pivárne je presne taký, ako sa od pivárne očakáva. Jednoduchý a príjemne „ponurý“. Nenavodzuje teda atmosféru baru alebo pohostinstva, kde sa len čapuje pivo. Nakoľko sme prišli okolo 20.00 a bol piatok našli sme miesto už len pri bare, a to aj napriek tomu, že piváreň je dosť veľká a má aj pivničné priestory. Aspoň sme boli priamo „pri zdroji“, odkiaľ sme mohli pozorovať prácu čašníkov pri výčape. Tí sa po celý večer nezastavili. Roboty mali nad hlavu a napriek tomu boli milí a príjemní.
V pivárni čapujú ... druhov rôznych pív vrátane jedného kvasinkového. Ceny piva sú primerané a v niektorých prípadoch dokonca lacnejšie ako u konkurencie.
Na jedálnom lístku prevažujú poctivé sýte slovenské jedlá, od nátierok, cez „panvičkové jedlá“, ako sú bryndzové halušky, strapačky, šunkové fliačky, pre jedákov pečené rebrá a koleno a pre náročnejších viedenská roštenka...................
Boli sme hladní a tak sme ako predjedlo ochutnali výbornú oškvarkovú nátierku. Servírujú ju v poháriku na drevenom lopáriku s čerstvým chlebom. Bola fantastická. Ako hlavné jedlo sme si objednali strapačky, ktoré nám doniesli v smaltovom hrnci. Mimo skutočnosť, že boli ozaj efektne a štýlovo servírované a bolo ich veľa a chutili výborne. Druhé jedlo sme ochutnali rebierka a s rukou na srdci doposiaľ som lepšie nejedla. Pokiaľ ide o ceny jedna sú cca o 1€ vyššie ako je priemer inde, ale dovolím si povedať, že pri pomere kvalita/cena, kvalita jednoznačne prevyšuje cenu (aj keď o niečo vyššiu).
Na záver všetkým odporúčam ísť na pivo no tejto pivárne a ísť tam s prázdnym bruchom. Piváreň má dobrý výber pív za normálnu cenu, fantastickú kuchyňu a btw. na vinárov sú tiež pripravení.
ostatne veci klasika, ale to pivo je skvele!
ako za starych cias vo WaWi v Muenchene : )