Sezónu otvárali aj v Slovenskom raji |
Nedeľa, 03 Máj 2009 17:05 | |||
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Slovenskom raji dnes prilákalo do strediska na Podlesku niekoľko stoviek nielen domácich turistov, ale aj návštevníkov z Poľska, Maďarska a Českej republiky.
Uvedená prírodná lokalita sa teší obľube predovšetkým u severných susedov. Už niekoľko rokov tam prichádzajú hlavne obyvatelia prihraničných regiónov. V súvislosti s prebiehajúcou hospodárskou krízou a zavedením eura na Slovensku očakávali zástupcovia záujmového združenia Mikroregión Slovenský raj znížený záujem zo strany Poliakov. Predseda mikroregiónu a starosta Hrabušíc Štefan Labuda však pre TASR uviedol, že podľa predbežných odhadov dnes prišlo približne toľko poľských turistov ako v posledných rokoch. "Rozdielom je iba to, že v menšej miere využívajú ubytovanie v našich penziónoch a po túrach sa vracajú domov. Euro pravdepodobne urobilo svoje, " konštatoval Labuda. Organizátori pripravili v stredisku kultúrny program, v ktorom sa predstavila domáca ľudová hudba Čačina, do večera tam bude hrať miestna country kapela Kaskády. Turistickú sezónu dnes otvárajú aj v obci Dedinky. Pri tejto príležitosti sa asi 50 ľudí vydalo popoludní na trasu nového sprievodcovského chodníka, ktorý oficiálne sprístupnili. "Trasa vedie cez dve vyhliadky na Gačovských skalách v 5. stupni ochrany a záujemcovia ju môžu absolvovať len pod dozorom vyškolených sprievodcov," uviedol starosta obce Dedinky Milan Ogurčák. Prvá vyhliadka ponúka pohľad na prírodnú panorámu Slovenského raja a obec Dedinky. Z druhej možno dovidieť až na Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu. Po návrate z približne 2,5-hodinovej túry čakal návštevníkov kultúrny program v podaní folklórnych skupín. Program otváracích podujatí letnej turistickej sezóny v Slovenskom raji sa začal už vo štvrtok popoludní v Spišskej Novej Vsi. V rámci neho sa podarilo vytvoriť netradičný slovenský rekord. Pred budovou Reduty pripravili tamojší pekári bagetu, ktorá merala 246 centimetrov, čím sa zapísali do Slovenskej knihy rekordov. Bagetu urobili z jedného kusa a bola naplnená salámou a ďalšími prílohami. Slovenský raj 2. mája (TASR)
|
Vaše hodnotenia