jedlo |
SLOVENSKÁ KUCHYŇAPre
turistov na Slovensku je dôležité popri prehliadkach kultúrnych
atrakcií a historických pamiatok, vyskúšať aj gastronomické špeciality.
Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť
výberu typických národných jedál, ale aj špecialít českej, maďarskej a
rakúskej kuchyne, ktoré mali vplyv na pôvodnú slovenskú kuchyňu.
Vzhľadom k tradícii pastierstva nechýbajú na slovenskom stole jahňacie
a ovčie syry. Život pod Tatrami a Liptovom bol vždy ťažký a ľudia sa
naučili pripravovať výživné jedlá a polievky zo surovín, ktoré si
vypestovali na svojich políčkach, kapustu, zemiaky, kel, hrach, cibuľu
to všetko doplnené kúskom jahňacieho, bravčového, alebo hydinového
mäsa. Úrodné nížiny na juhu s výbornými klimatickými podmienkami pre
pestovanie akejkoľvek možnej zeleniny, obohatili jedálniček o papriky,
rajčiny, karfiol, uhorky a tekvice. Kuchyňa je viac korenistá, najobľúbenejším korením je paprika, cesnak, majoránka. Typickým pokrmom slovenskej kuchyne je kapustnica, zeleninová polievka, ktorá sa v jednotlivých regiónoch líši. V polievke je okrem kapusty aj klobása alebo bravčové mäso. Široký rozmach cestovného ruchu umožnil zriadiť u nás viac typických aj reprezentačných podnikov. Zahraniční hostiachvália kvalitu našich jedál. Za posledné desaťročia sa v našom stravovaní zmenilo veľa. Naši predkovia pred polstoročím poznali chudobné slovenské krajové jedlá z obilnín, krúp, zo zemiakov a mlieka. Dnes sú to jedlá žiadané v najdrahších reštauráciách po celom Slovensku.
|
|||||||||||||
Posledná úprava Streda, 11 Január 2006 14:03 |