Slovensko
jedlo PDF Tlačiť E-mail

SLOVENSKÁ KUCHYŇA

Bryndzové halu?ky so slaninou Bryndzové halu?ky so slaninou Klobása Slanina

Pre turistov na Slovensku je dôležité popri prehliadkach kultúrnych atrakcií a historických pamiatok, vyskúšať aj gastronomické špeciality. Na Slovensku sa nachádza množstvo reštaurácií, v ktorých je možnosť výberu typických národných jedál, ale aj špecialít českej, maďarskej a rakúskej kuchyne, ktoré mali vplyv na pôvodnú slovenskú kuchyňu.
Najznámejším slovenským jedlom, ktoré sa nenachádza nikde inde na svete sú bryndzové halušky. V ponukách reštaurácií sú aj typické slovenské polievky, ako napríklad: zemiaková, kapustová, fazuľová, šošovicová, hubová a iné. Polievky zvykli byť zahusťované a sýte a boli tak niekedy náhradami za hlavné jedlá. Typické slovenské hlavné jedlá sú: špeciality južného a západného Slovenska - pečené husi, kačice a sliepky; jedlá typické pre celé Slovensko - pokrmy z diviny, zabíjačkové špeciality a jedlá z rýb ako pstruh, kapor, štuka či zubáč.
V minulosti na Slovensku prevládali bezmäsité jedlá, hlavne varené cestoviny, ako halušky, ktoré boli pripravované z múčno-zemiakového cesta s bryndzou, kapustou, tvarohom alebo pirohy, plnené tvarohom, lekvárom, ovocím a posypané makom či orechami. Je historickou skutočnosťou, že väčšina typických slovenských jedál pochádza z obdobia nedostatku a biedy. Dnes ich pripravujeme ako tradičné jedlá, ktoré slávia svoje zmŕtvychvstanie.
Jedinečnú chuť a vônu národných špecialít výborne dopĺňajú aj kvalitné slovenské vína, pochádzajúce zo západného Slovenska aj z východného Slovenska (tokajské víno), ako aj široká ponuka slovenských pív. Medzi typické slovenské aperitívy patrí slivovica, borovička, demänovka a iné.

Makové buchty Kakaové buchty Fazužová polievka
Vzhľadom k tradícii pastierstva nechýbajú na slovenskom stole jahňacie a ovčie syry. Život pod Tatrami a Liptovom bol vždy ťažký a ľudia sa naučili pripravovať výživné jedlá a polievky zo surovín, ktoré si vypestovali na svojich políčkach, kapustu, zemiaky, kel, hrach, cibuľu to všetko doplnené kúskom jahňacieho, bravčového, alebo hydinového mäsa. Úrodné nížiny na juhu s výbornými klimatickými podmienkami pre pestovanie akejkoľvek možnej zeleniny, obohatili jedálniček o papriky, rajčiny, karfiol, uhorky a tekvice.

Kuchyňa je viac korenistá, najobľúbenejším korením je paprika, cesnak, majoránka. Typickým pokrmom slovenskej kuchyne je kapustnica, zeleninová polievka, ktorá sa v jednotlivých regiónoch líši. V polievke je okrem kapusty aj klobása alebo bravčové mäso.

Široký rozmach cestovného ruchu umožnil zriadiť u nás viac typických aj reprezentačných podnikov. Zahraniční hostiachvália kvalitu našich jedál. Za posledné desaťročia sa v našom stravovaní zmenilo veľa. Naši predkovia pred polstoročím poznali chudobné slovenské krajové jedlá z obilnín, krúp, zo zemiakov a mlieka. Dnes sú to jedlá žiadané v najdrahších reštauráciách po celom Slovensku.

Pečená kačica Hovädzí perkelt Cigánska pečienka
Posledná úprava Streda, 11 Január 2006 14:03